Kafa (arapski: kahva) je napitak koji se priprema kuvanjem prženih semenki biljke kafe, najčešće u vodi ili ređe u mleku. Kafa se obično služi topla. Ovo piće je veoma popularno u mnogim zemljama sveta. Postoji više načina pripremanja kafe, a među najpoznatijima su turska kafa – kod nas sve češće “domaća”, filter kafa, espreso, instant kafa,…
Afrički domorodci kafu su u početku koristili kao hranu – mleli su je i mešali
sa vodom i začinima, pa čak i sa životinjskom mašću praveći kuglice koje su
koristili pre bitaka kako bi im dale snagu. Etiopljani su od kafe pravili vino,
stavljajući osušena zna kafe da fermentiraju u vodi. Stotinama godina Etiopija
je bila jedino mesto koje je znalo za blagodeti kafe. Tek u XV veku Arapi su
videli šta propuštaju i počeli su da gaje ovu biljku. Arapi su dugo čuvali
tajnu zabranivši izvoz ove neverovatne biljke.

U Evropu kafa je stigla ilegalnim kanalima, preko Venecije. Ovo piće je postalo
popularno kada su ulični prodavci limunade počeli da ga prodaju na svojim
tezgama. Sve do kraja XVII veka kafa koja se pila po Evropi poticala je iz
Jemena. Međutim, zahvaljujući izvanrednim karakteristikama ove biljke, vrlo
brzo je počela da se uzgaja na različitim krajevima sveta. Od početka XVIII
veka plantaže kafe posredstvom Holanđana počinju da niču na Javi, Baliju,
Sumatri. Francuski kapetan Gabrijel de Klije 1723. godine zasadio je kafu na
Martiniku odakle se ona širi po celoj Latinskoj Americi. Prva stabla kafe u
Brazilu zasađena su 1727. godine u oblasti Para. Kafa se dobro primila na
Brazilsko tlo, a kada je sredinom XIX veka veoma retka biljna bolest napala
plantaže kafe u Severoistočnoj Americi, Brazil je izbio na prvo mesto kao
najpoznatiji svetski proizvođač kafe, i tu titulu je zadržao do danas.

PUT KAFE NIJE KRATAK
Iako se, možda na prvi pogled čini da je kafu lako odgajiti, njen put od polja
do šoljice na vašem stolu veoma je dug. Na kvalitet kafe koju pijemo utiče
mnogo faktora, od genetskih karakretistika vrsta koje se koriste u mešavinama,
preko uslova i načina njihovog gajenja, do procesa proizvodnje i pakovanja
kafe.

BILJKA KAFE
Mnoštvo je biljaka koje spadaju u rod kafe, koje čine veliki broj raznih vrsta
i podvrsta biljaka različitog sastava ploda. Kultivisana stabljika kafe je
visoka 2 do 5 metara a ako bi je ostavili da raste divlje narasla bi do visine
i do 10 metara. Toplota i vlaga su glavni faktori u uzgoju stabla kafe, spoljne
temperature između 12° do 27° C i velike količine kiša. Velike klimatske
promene, vrsta tla i sastav tla na kojem se biljka uzgaja, broj sunčanih dana,
količina padavina i vlaga, nadmorska visina sve su to faktori koji utiču na
stabljiku kafe a i njen plod.

Plodovi kafe
Cvetovi kafe su beli, mirisa koji podseća na kombinaciju mirisa jasmina i
narandžinog cveta. Drvetu kafe treba od tri do pet godina da da prvu berbu, a
prosečno drvo kafe u sezoni rađa količinu od 1 do 3 kg kafe. Unutar ploda,
intenzivno crvene boje nalaze se dva semena koja su svojim ravnim stranama
okrenuta jedno prema drugom.
Hemijski sastojci koji se nalaze u sirovoj kafi broje se na stotine što opet
zavisi od vrste i podvrste kafe. Najpoznatiji sastojak sirovog zrna je kofein.
VRSTE KAFE
Postoje dve glavne vrste kafe:
Arabika je kvalitetna kafa, u ukupnoj svetskoj proizvodnji
zastupljena je sa čak 70-80%. Raste na nadmorskoj visini od 600 do 2000 metara.
Najpoznatije Arabike potiču iz Južne i Srednje Amerike, zatim Afrike i
karakteriše ih intenzivna i prijatna aroma, kao i veća kiselost.

Arabika i robusta
Robusta – ima jaku, oporu aromu i obično se koristi za
dobijanje instant kafe. Ova vrsta kafe se uzgaja u Africi i Aziji (Indiji,
Indoneziji, Vijetnamu), na nadmorskoj visini do 600 metara). Zastupljena je sa
20-25% u ukupnoj svetskoj proizvodnji. Napitak koji bi bio od čiste robuste ne
bi bio odgovarajućeg ukusa, već opor i gorak, bez arome. Zbog toga se ova vrsta
koristi prvenstveno za mešavine, budući da daje punoću ukusu. Robuste ima do
2,8% kofeina dok kod Arabike ne prelazi 1,5%.
PRŽENJE KAFE
Proces prženja kafe je najzahtevnija faza tehnološkog procesa prerade.
U toku ove faze u zrnu dolazi do razvoja velikog broja (i preko 1000)
aromatičnih komponenti, što je najvažniji preduslov za dobijanje ukusnog
napitka. Temperatura i dužina prženja u ovoj fazi igraju ključnu ulogu.
Tamniji stepen prženja ima tendeciju da rezultira najčešće manjom kiselošću,
izraženijom gorčinom i jačim “telom” kafe.

Poznavanje karakteristika svake pojedinačne kafe prema vrsti i poreklu u
pogledu profila aroma koje se kod svake od kafa ravijaju tokom prženja je od
neprocenjive vrednosti pri formulisanju receptura (populrno “blendova”) kafa.
MLEVENJE
Mlevenjem se obezbeđuje povećanje slobodne površine zrna, a samim tim i lakše
ekstrakcija pri pripremi napitka. Stepen usitnjenosti kafe je određen načinom
pripreme napitka.
Kod domaće kafe se koristi ključala voda za ekstrakciju i samo vreme
ekstrakcije je najduže. Za ovu vrstu pripreme potrebno je da kafa bude što je
moguće sitnije samlevena. Ovakav profil mlevenja obezbeđuje i bogatu penu na
domaćoj kafi koja je jedan od najpoželjnijih atributa ovog napitka, posebno na
našim prostorima.

Prema stepenu mlevenja, nakon domaće najsitnije mlevene, dolazi espresso kafa
kod koje se pri pripremi u “kašici” aparata stvara “pogača” od mlevene kafe,
kroz koju prolazi vrela voda tokom ekstrakcije pod pritiskom koja traje
optimalno 20 do 25 sekundi.
Filter kafa je najkrupnije mlevena, jer priprema podrazumeva ekstrakciju koja
se vrši u kontaktu sa vrelom vodom, a potom ceđenjem kroz filer papir.
PRIPREMA I SERVIRANJE
Postoje četiri vrste kafe koje se svakodnevko konzumiraju širom sveta: crna
kafa, espresso, filter i instant kafa, ali i mnoštvo varijacija nastalih
kombinovanjem sa raznim dodacima kao što su npr. mleko, šlag, voda, alkoholna
pića, čokolada, smokve, jaja, vanila itd.
DOMAĆA KAFA
Na našim prostorima izraz „turska“ kafa se koristi za crnu kafu, iako se mnogo
razlikuje od načina pripremanja u samoj Turskoj. Ova kafa se od ostalih
razlikuje po bogatoj karakterističnoj peni i crnom talogu koji ostavlja na dnu
šoljice. Sprema se u džezvi, a načina za pripremu je mnoštvo!

Ipak, najčešći je dodavanjem mlevene kafe u tek proključalu vodu, vraćanjem na
plotnu do novog “ključa”
Nakon što malo odstoji a soc se slegne, kafa je spremna za služenje. Može da se
pije sa dodatkom šećera i mleka, zavisno od ukusa.
ESPRESSO KAFA
Espresso je kafa za koju se smatra da je nastala u Italiji, iako je prvi aparat
napravljen u Francuskoj, još početkom XIX veka. To je kratki kafeni napitak,
ima ga oko 40 ml u šoljici i može se ispiti u jednom gutljaju. Espresso se
pravi od posebnih vrsta kafe, pomoću aparata kojim se vrela voda pod jakim
pritiskom propušta kroz kafu a ceo proces traje oko 20 sekundi. Mnogima je ta
količina nedovoljna pa je u modu ušao takozvani dupli espresso. Produženi espresso
je naziv za espresso kojem se dodaje malo veća količina vode ili mleka, zavisno
od ukusa…

FILTER KAFA
Smatra se da je prvi put napravljena 1908. godine. Slična je ali ipak slabija
od espresso kafe. Voda koja se propušta kroz kafu nije pod pritiskom, te je i
aroma i tekstura drugačija.

INSTANT KAFA
Instant kafa je u obliku kakvom je danas poznajemo, nastala 30-tih godina XX
veka. U svetu postoji mnogo kompanija koje proizvode različite varijante
instant kafe. Kvalitetna instant kafa, koja je obično osušena i u granulama,
pakuje se u staklene tegle, jer se na taj način bolje čuvaju aroma i ukus.
Priprema je veoma jednostavna i brza, granule se samo preliju toplom ili
hladnom vodom. Instant kafa odavno nije na “meniju” iskusnih kafopija…
Postovani , ja sam Rade. Vec 15 godina svakoga dana popijem po 3 soljice ”Nescafe classic”.Nije mi sada jasno dali je to kafa koja je opasna po zdravlje?Hvala
Nije utvrđeno da je opasna, a verovatno i neće. Nes je instant kafa i uopšte i nije kafa, već napitak na bazi kafe.
*domoroci. Btw. Instant kafu je osmislio i patentirao Novozelandjanin 1890. godine, a Jacobs poceo da je pravi 5 godina kasnije.
@Rade – maksimalna dozvoljena dnevna doza kofeina je 400mg. Shodno tome, proverite nutritivne podatke na ambalazi kafe koju pijete i s obzirom na jacinu kafe koju pravite, mozete okvirno imati uvid u to koliko kofeina konzumirate kroz kafu.