Filter kafa je način pripreme koji je kod nas, čini se, najmanje zastupljen.
Filtrirana kafa može da se napravi u aparatima koji u sebi imaju ugrađen stalni ili izmenjivi filter, ili ručnim prelivanjem vruće preko mlevene kafe koja se nalazi u papirnim, metalnim ili filterima od tkanine. Voda se postepeno naliva na kafu u filteru, obično postavljenu u levak, dok se ispod levka stavi bokal za kafu u koji se sliva filtrirana kafa.

Za ovu vrstu pripreme kafa se obično melje nešto krupnije nego za espresso.
Filter kafa je način kuvanja kafe koji je uobičajen na zapadu, posebno u Severnoj Americi, a u proteklih nekoliko godina potpuni hit je u Skandinaviji.
Kod nas vlada mišljenje da je ovakva kafa previše razblažena i da ima strukturu čaja, što je posledica toga da se u toku ovakvog načina pripreme oslobađa najmanje arome iz kafe.
KAFICA će vam uskoro u video izdanju opisati najbolje načine za pripremanje filter kafe.